Vill du att Business Central ska köras snabbare?

Business Central körs oftast som en molntjänst där Microsoft ansvarar för allt som har att göra med servrar, nätverk och prestanda. Det gör att lösningen oftast har en väldigt bra prestanda där du som användare inte behöver fundera på annat än den dagliga verksamheten och hur du använder systemet.
Men, ibland kanske du fortfarande skulle önska att systemet skulle kunna köras lite snabbare? Här kommer ett antal konkreta tips om hur du som användare kan göra för att förbättra prestandan.

Välj rätt webbläsare

Business Central stöder flera webbläsare som alla erbjuder en mängd olika funktioner och funktioner. Webbläsaren spelar en viktig roll i användargränssnittets lyhördhet och smidighet. Se listan över stödda, rekommenderade webbläsare för Business Central online och webbläsare för Business Central lokalt.

  • Undvik om möjligt äldre webbläsare som Internet Explorer och byt till en rekommenderad modern webbläsare, till exempel den nya Microsoft Edge.
  • Håll din webbläsare alltid uppdaterad till den senaste versionen.

Välj en snabb nätverksanslutning

Givetvis är upplevelsen av systemets prestanda beroende av hastigheten av nätverksuppkopplingen. Detta är inte bara en fråga om andra megabit per sekund utan prestandan är framförallt beroende av eventuell fördröjning i anropen. När du laddar en sida i Business Central sker nämligen många små anrop och det är framförallt fördröjningen av dessa svar som skapar en längre responstid.

Håll ditt batteri laddat eller kör med ansluten strömsladd

Nyare webbläsare och operativsystem är i allmänhet bättre på att hantera resurser som minne, nätverk och lagring. Vissa enheter begränsar automatiskt tillgängliga resurser för webbläsaren när de körs på batteri. När det är möjligt kör därför bärbara datorer anslutna till en strömkälla för bästa prestanda.

Minimera delar av sidor du inte behöver

Tiden det tar att ladda en sida påverkas också av antalet fält och kontroller på sidan. Som användare kan du förbättra prestandan med genom att:

  • Genom att fälla ihop flikar med innehåll som bara behövs ibland. När exempelvis faktarutan på en sida är ihopfälld sparar Business Central tid från att försöka visa alla relaterade fakta.
  • Genom att helt dölja mindre viktiga delar på sidan. Om du till exempel döljer Role Center-delar eller kolumner som du inte använder, kommer det inte bara öka tydligheten på sidan utan också att förbättra tiden som krävs för att ladda sidan. Läs mer om att anpassa din arbetsyta.

Begränsa storleken på bifogade filer

Att spara relaterade filer kopplade till posterna i Business Central är ett smidigt sätt att hålla informationen samlad och enkel åtkomlig för alla användare. Dock kan stora bifogade filer orsaka att det tar längre tid att ladda ner dessa och beroende på logiken i systemet kan även bearbetning av posterna ta längre tid.

  • Minska storleken på bilder eller filer som du laddar upp. Ladda inte upp mer högupplösta bilder än vad du behöver och om möjligt slå på komprimering av exempelvis pdf-filer då du skannar dokument.
  • För att undvika att behöva ladda ner filer upprepade gånger för att förhandsgranska dem, överväg att lagra filer på extern lagring som gör det möjligt att förhandsgranska bilder och dokument, till exempel SharePoint Online. Du kan sedan skapa en länk från en post i Business Central till den filen.

Att generellt minska antalet bilder och dokument som lagras i Business Central gör det också lättare för rutinunderhåll för databasunderhåll.

Dela denna artikel

Om Effekt

Vi arbetar som experter på affärstödjande IT. Genom effektiv användning av Microsoft Dynamics 365 Business Central (tidigare Dynamics NAV) och Bizzjoiner kundportal skapar vi moderna affärslösningar som har dina kunder i fokus. Sedan starten 1997 har vi genomfört över tusen projekt tillsammans med fler än 100 kunder.

Vill du veta mer?

Skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig.

CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en människa och används för att hindra spam.