Min lista med fördelar med molndrift

Varför ska jag köra mitt affärssystem i molnet?

Molnbaserade tjänster är den heta trenden.

Men varför och vad är det som gör att molntjänster är så populära när företag upphandlar affärssystem?
Här är min lista på de främsta fördelarna med molntjänster.

Kostnadseffektivt

Jag pratar dagligen med företag om fördelar och nackdelar med olika variationer av IT-lösningar och idag präglas frågorna av vad som bör vara molnbaserat och i sådana fall varför.
Till att börja med kan vi konstatera att molntjänster är kostnadseffektiva och det ur flera perspektiv. Investeringskalkyler är enklare att göra då kostnader är kända i förväg vilket borgar för betydligt snabbare ROI. För att köpa en server och köra affärssystem och annan programvara på är en rejäl investering om den ska ha rätt mjukvara och klara av att växla upp när behovet faller på. Att den dessutom underhållas av egen personal eller konsulter gör den ofta till en tråkig investering som inte tillför mer än huvudvärk och oförutsedda kostnader.

Resursfrihet

Med molntjänster kommer resursfrihet. Genom att låta en leverantör tillhandahålla en modern Dynamics NAV-lösning till en fast månadskostnad i molnet så kommer era egna resurser kunna disponera sin tid till med produktiva uppgifter och utveckla verksamheten i rätt riktning. Molnlösningen följer dessutom utvecklingen med uppdaterad serverprogramvara och kompatibilitet med de olika system ni vill använda utan er handpåläggning och ansvaret ligger hos leverantören.

Skalbart

Tidigare pratade jag ofta om kunders licensinnehav för affärssystem och problematiken med rätt eller fel antal. Det var och är fortfarande en vanlig frågeställning då tillfälliga behov av fler eller färre licenser uppstår och trubbigheten med att behöva köpa licenser ställer till det. Med molntjänster kommer detta behov i ett helt annat läge. Via hyrda lösningar per månad blir det en självklarhet att ni som kund kan växla upp eller ner i antal och det över specifika perioder under året. Låt säga att ni till exempel har en kundtjänst som belastas betydligt hårdare under december till följd av julhandel. Ärenden inkommer på löpande band och ni känner att det vore toppen om ni kunde vara 10 istället för 5 på kundtjänst. Hyr då ytterligare licenser i molnet och höj beredskapen under december för att sedan trappa ner till normala nivåer när behovet lagt sig.

Flexibelt

Systemlösningar som är flexibla efterfrågas ofta men vad är det man faktiskt vill ha flexibelt? Jag upplever att den största fördelen med en flexibel affärssystemslösning från Microsoft är att den kan utvecklas med företags tillväxt och förändring. Att snabbt kunna komma igång med essentiella delar för att sedan kunna ta nya steg i en lösning som erbjuder möjligheter snarare än begränsningar. Våra affärssystemslöningar är som exempel några av marknadens enklaste att komma igång med, för det lilla företaget likväl som för det stora. Läs mer om hur ni kommer igång med affärssystem på 1 månad här.

Tillgängligt

Företag blir idag alltmer mobila och det ställer högre krav även på tillgång till de interna IT-systemen.
Att kunna arbeta från vart som helst i världen är idag en självklarhet och affärssystem från Microsoft Dynamics NAV ger er det stöd ni behöver. Kravet på internetuppkoppling gör oss något begränsade men för de flesta är platser utan tillgång till nätet svåra att hitta. Däremot tycker jag att det vara värt att lägga lite extra vikt vid att se till vilken leverantör av molntjänster man väljer att arbeta med. Vår erfarenhet är att stora leverantörer som finns representerade i världen är rätt val och Microsofts Azure är ett mycket kompetent alternativ.

I kommande blogginlägg tittar vi närmre på hur man lyckas med sin IT-strategi och väljer rätt väg. Till dess, läs gärna 6 myter om kundportaler.

Dela denna artikel

Om Effekt

Vi arbetar som experter på affärstödjande IT. Genom effektiv användning av Microsoft Dynamics 365 Business Central (tidigare Dynamics NAV) och Bizzjoiner kundportal skapar vi moderna affärslösningar som har dina kunder i fokus. Sedan starten 1997 har vi genomfört över tusen projekt tillsammans med fler än 100 kunder.

Vill du veta mer?

Skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig.

CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en människa och används för att hindra spam.