Tip. Hur du bäst använder datumfunktionen i Dynamics NAV

Hur du använder NAVs datumfunktion

Hur ofta är det inte just datum som ska anges i registreringen? Genom att lära dig teknikerna bakom att låta NAV hjälpa dig att sätts datum spar du både tid och energi.

Nav ändrar datumformat utifrån användarens inställningar. I denna artikel utgår jag från svensk standard, dvs att datum formateras enligt ÅÅÅÅ-MM-DD. Användarens datuminställning är alltså något som styrs utifrån NAV (via nationella inställningarna i kontrollpanelen).

Då datumet den 2 april 2016 ska registreras, exempelvis i fältet orderstatus i orderformuläret, kan detta alltså anges genom att du skriver 2016-04-02 i fältet. Det bli alltså totalt 12 tangenttryck.

NAV förstår kontexten av ett datum
Nav förstår också om du skriver in datumet på det kortare formatet ÅÅMMDD, i vårt exempel 160402. Det blir en besparing på 4 tecken.

Nav "förstår också kontexten av ett datum. Om dagens datum är samma år behöver du bara ange månad och dag, dvs 0403. Är du dessutom i samma månad behöver du bara ange dag, dvs 02.

Det finns också ett antal snabbkommandon för att välja datum. För dagens datum kan du ange bokstaven "D" och NAV kommer att översätta det till dagens datum.

Arbetsdatum
I NAV kan du också använda funktionen arbetsdatum för att enklare jobba. Om du exempelvis håller på att registrera order för gårdagens datum kan du temporärt ändra orderdatum till gårdagens datum så tilldelas ordrarna automatiskt orderdatum till arbetsdatumet istället för dagens datum.

För att sätta arbetsdatum väljer du alternativet Ange arbetsdatum i menyn enligt bilden nedan:

Arbetsdatum i Dynamics NAV

Om du vill tilldela ett fält arbetsdatumet anger du endast bokstaven "A" så sätter NAV in arbetsdatumet i fältet.

Samma funktion används även vid delvis angivna datum. Ponera att dagens datum är 2016-05-04 och du sätter arbetsdatum till exempelvis den 2016-04-29. Om du då anger "28" i ett datumfält kommer fältet att tilldelas datumet 2016-04-28.

Veckodagar
Du kan också använda första bokstaven i veckodagen när du anger ett datum. Detta utgår då den vecka som arbetsdatumet är satt till och väljer måndagen vid "M", tisdagen vid "T" etc.

Dela denna artikel

Om Effekt

Vi arbetar som experter på affärstödjande IT. Genom effektiv användning av Microsoft Dynamics 365 Business Central (tidigare Dynamics NAV) och Bizzjoiner kundportal skapar vi moderna affärslösningar som har dina kunder i fokus. Sedan starten 1997 har vi genomfört över tusen projekt tillsammans med fler än 100 kunder.

Vill du veta mer?

Skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig.

CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en människa och används för att hindra spam.